• ایران
  • 22nd October 2024

ایده انکار درون دانشگاه، فضای فعالیت دانشجویی، انجمن‌ها و شوراها زاییده شد. در روزگاری که سیاست اصلاح‌طلبی بروکراتیک رو به‌احتضار بود و سیاست براندازانه نیز هیچ طرح روشنی در پیش‌رو درنمی‌انداخت ضرورت تغییر افق نگاه و سطح تحلیلی و در یک کلام بازاندیشی بنیادین امری ناگزیر می‌نمود. بر این اساس ما در انکار تلاش می‌کنیم تا ضمن حفظ ارتباط خود با فضای فعالیت و میدان‌های مادی کنش همزمان نیاز به اندیشیدن مداوم را فراموش نکنیم و وفاداری‌مان به آرمان‌ها و ایده‌آل‌ها را نیز با تحلیل انضمامی پیوند بزنیم.

در روزگاری که سرکوب مداوم، هر روز نیروی معطوف به سامان‌دهی خودِ جامعه را هرچه بیشتر تضعیف می‌کند و میانجی‌های اجتماعی را مضمحل می‌سازد به‌نظر می‌رسد خطر بروز وضعیت جنگ همه علیه همه باید جدی گرفته شود. کمااینکه همین امروز نیز می‌بینیم دیگری‌سازیِ مداوم و طردوحذف بخشی از جامعه حتی در بسیاری از گفتارهای مدعی بدیل نیز بسیار پررنگ است. در این همهمه‌ی دیگری‌ساز تلاش ما بر آن است تا نه عدوی فرد یا گروهی باشیم و بدین‌واسطه خود بخشی از دعوا شویم بلکه به‌واسطه مواجهه‌ای انتقادی با وضعیت، انکاری همگانی در جهت فراهم ساختن امکان رهایی همگانی را جستجو کنیم.  اعتقاد ما بر آن است که در فضایی که عداوت امری همگانی شده است میدان دائما تمایل دارد تا شما را به درون خود بکشد و به بخشی از جنگ پایان‌ناپذیر تبدیل کند در چنین فضایی دیگر نه عداوت با دیگری بلکه انکار بنیادی تمام میدان می‌تواند راهی به‌سوی نفی حقیقی بگشاید. انکاری که برخلاف عداوت نه مبتنی بر نفی دیگری بلکه درجستجوی نهادن بدیلی حقیقی از خلال نفی کلی است.

تلاش ما در انکار بر آن بوده است تا ضرورت پیوند درونی نظریه و کنش را راهنمای مسیرمان قرار دهیم چراکه معتقدیم نظریه بدون پیوند با واقعیت موجود چیزی بیش از لفاظی پایان‌ناپذیرِ لذت‌آلودِ بی‌حاصل نیست و از سوی دیگر فعالیت نیز بدون نظریه گم‌شدن در راهی‌ست تاریک و کور. بنابراین تمام تلاش ما معطوف به فرارفتن از شکل بت‌واره نظرورزی در ایران معاصر است. می‌گوییم بت‌واره چراکه نظریه‌ای که بناست در اصل وسیله‌ای برای توضیح وضعیت جامعه‌مان باشد امروز در بسیاری از رویکردها خود به غایتی فی‌نفسه تبدیل شده است. تلاش ما در انکار برآن است تا به‌دور از بازی «نظرورزی برای نظرورزی» مفاهیم و مقولات نظری را در جهت فهم بهتر وضعیت واقعا موجود و گشودن امکاناتی تازه به‌کار ببریم. بر این اساس «انکار»، کوشش جمعی از دانشجویان است برای کنار زدن شبه‌مسئله‌ها و تعارضات دروغین و برآوردن پرسش‌های راستین.